Я вже якось зачинав "кулінарну" тему на цьому форумі, однак коли ресурс "Всі тут!" впав. то й тема зникла. Але нічого, я впертай :) Від мене так просто не відкараскаєшся :) Отже, цій темі на тутешньому форумі - БУТИ :) :) :)

Тимур Литовченко
#1

Починаємо із сніданків :)

Омлет матінки Пуляр (на молоці)

Чули про таких особливих курей - про пулярок?! Їхня назва походить від французького прізвища. Отже, свого часу подружжя Пуляр успішно розводило курей-пулярок, а тим часом дружина готувала особливий омлет, який увійшов в історію кулінарії. Точніше, увійшли його копії, оскільки матінка Пуляр до самої смерті так і не розкрила таємниці його приготування. Це вже після неї інші люди намагалися на свій смак відтворити чудовий омлет матінки Пуляр. Таким омлетом я й вирішив потішити своїх дівчат сьогодні на недільний сніданок.

Отже, береться 4 яйця, й насамперед жовтки акуратно відділяються від білків. Далі до 4 жовтків додається 2 столові ложки молока і спеції (я взяв трохи чорного перцю та трохи хмелі-сунелі), і все це збивається виделкою. Білки ж потрібно трішечки посолити й збити в тугу піну.

Переходимо до смаження. Спочатку на добре розігріту й змащену рослинною олією сковорідку виливаються й "розганяються" по всій поверхні збиті виделкою жовтки. Коли шар з жовтків затвердіє, його не потрібно перевертати! Натомість вогонь робиться мінімальним, і зверху на жовтковий шар викладається та вирівнюється шар збитих білків. Далі він "дозріває" на дуже повільному вогні, доки не стане пружним і не припинить липнути до ложки чи виделки (ними треба час від часу прибувати готовність шару білків). Я засмажував білки 15 хвилин, в рецепті сказано про 20, але все це залежить від сковорідки і плити...

Все, омлет готовий! Якщо він правильно приготовлений, то має легко відділятися від сковорідки й ковзати по ній. Перед подачею на стіл його потрібно перегнути навпіл, але я не захотів псувати "білу красу"...

Гарантую, ви ще такого не їли! Тане на язику!!!

P.S. Сьогодні на прохання дівчат я насипав на жовтковий шар дрібно нарізаних крабових паличок. Ну, так моїм дівчатам захотілося )))

Тимур Литовченко
#2

Омлет солодко-солоний "Індокитай"

Цей мій витвір являє собою щось середнє між двома омлетами: японським «Тамаго-які» (звідти в рецептуру взяті цукор і соєвий соус) і класичним французьким (звідти запозичено застосування розтопленого вершкового масла).

Отже, потрібно взяти 4 яйця, додати десертну ложку (або 2 чайні) соєвого соусу, 2 десертні ложки (або 1 столову) цукру і все це збити виделкою в мисці. Потім на сковорідці потрібно розтопити вершкове масло і вилити його в яєчну суміш. При цьому її потрібно постійно помішувати, щоб розжарене масло рівномірно розподілилося по всьому об'єму - інакше коагуляція яєчної суміші під впливом підвищеної температури може розпочатися в одному місці. Коли все розтоплене масло буде вилите в яєшну суміш, її потрібно знов трохи розколотити виделкою, а потім вилити на сковорідку й почати смаження. Коли достатньо товстий нижній шар суміші (але не вся вона!) затвердіє, за допомогою кухонної лопатки та виделки потрібно згорнути омлет рулетом. При згортанні омлет потрібно потроху відсувати убік, даючи рідині, шар якої все ще перебуває на затверділій поверхні, можливість виливатися на звильнену площу сковорідки, а не на плиту. Коли омлет буде остаточно згорнуто, його потрібно перекласти на тарілку. При цьому для зручності (щоб не звисав з тарілки) його можна розділити навпіл.

Через те, що сковорідка перед смаженням добре змащується розтопленим вершковим маслом, при правильному приготуванні омлет має добре ковзати по сковорідці.

І останнє. При бажанні до омлета можна додати спеції - наприклад, поперчити його. А ще можна нарізати тоненькими кружальцями кілька крабових паличок (залежно від розміру сковорідки - 2-4 шт.) і притрусити ними омлет, перш ніж згортати його. Тільки не раніше: якщо нарізані крабові палички додати в рідку суміш - нижня частина омлета погано затвердіє й може порватися при згортанні.

Тимур Литовченко
#3

Омлет капустний "Хочу на море!"

Блискуча від олії жовто-брунатна скоринка нагадує пісок, розпечений яскравим сонечком, салатова капуста й червоні крабові палички у збитих білках - зеленувату морську воду та яскраві корали, сховані в її прохолодній глибині...
В принципі, це - модифікація омлету матінки Пуляр, тільки з додаванням подрібненої відвареної капусти й нарізаних крабових паличок. А для початку треба розбити яйця, відділити білки від жовтків, збити вінчиком білки до білих піків і добре розмішати їх з подрібненою відвареною капустою й нарізаними крабовими паличками.
Жовтки збити виделкою з невеликою кількістю молока чи вершків, розігріти сковорідку з невеликою кількістю олії та підсмажити на дні "млинець" із жовтків. Насамкінець же викласти на нього білкову суміш, розрівняти й засмажити під кришкою протягом 10 хвилин. Коли ж білки затвердіють - акуратно відділити лопаточкою омлет від сковорідки, накрити сковороду блюдом і перевернути.

Тимур Литовченко
#4

Шакшука

Вважають, що ця страва народилася в Магрібі (Північна Африка - Туніс, Алжир, Марокко), а ще була відома в Лівані й Туреччині. Євреї, які повернулися з "розсіяння" до Ізраїлю із зазначених країн, привезли рецепти шакшуки в "кулінарному пакеті". Завдяки цій обставині шакшука перетворилась на улюблений сніданок багатьох ізраїльтян. Хоча і від українців можна почути: "Тю! То це ж яєшня з овочами - теж мені заморська страва..."

В будь-якому разі, готується шакшука наступним чином. Для початку в глибокій сковорідці з невеликою кількістю олії треба трохи обсмажити цібулю (ми для запашистості додали ще трохи "зелені" - дрібно нарізаного кропу, селери та базиліку), потім додати болгарський і пекучий перці. Далі щоб не панькатися з сирими помідорами, можна взяти бляшанку консервованих у власному соку, відкривши її, ножем подрібнити (просто в бляшанці!) помідори, вилити все це в сковорідку, посолити і трохи протушкувати без кришки, періодично перемішуючи - так, щоб волога частково випарувалась, і замість рідини в сковорідці утворилася м'яка томатна "паста". В тій "пасті" потрібно зробити ложкою невеличкі лунки, розбити в кожну яйце і засмажити до готовності вже під кришкою.

Тимур Литовченко
#5

Запіканка зі спаржі (засмажена на сковороді)

Для початку спаржу потрібно відварити до готовності в підсоленій воді спаржу. Потім воду злити, спаржу дрібно нарізати й обсмажити на сковороді з улюбленими спеціями та невеликою кількістю (1 сл. ложка) рослинної олії.

Приготувати заливку: в глибокій посудині (невеличка мисочка, глибока тарілка) добре зболтати виделкою 3 яйця з 1-2 ст. ложками молока і невеличкою кількістю (до 1 ст. ложки) рослинної олії. Для яскравішого смаку при бажанні можна додати 1 ч. ложку соєвого соусу.

Спаржу якомога ретельіше розрівняти на сковорідці, залити (бажано рівномірно) яєчною заливкою. Смажити під кришкою 10-15 хвилин - до повного застигання заливки. Готову запіканку викласти на блюдо.

Тимур Литовченко
#6

Яєчні кексики

Змастити формочки для кексів олією. Дрібно нарізати й розкласти на дно формочок, за бажанням: трохи ковбаси (шинки, відвареної курятини), зелень, зелену цибулю, помідор, болгарський перець. Якщо хочете використати гриби - їх необхідно попередньо трохи (до напівготовності) засмажити.

Збовтати окремо в чашці 2-3 яйця з ложкою молока, сіллю і прянощами, розлити бовтанку по формочках так, щоб вони були заповнені на 2/3-3/4. Зверху присипати тертим сиром.

Випікати в духовці протягом 15 хвилин. Кексики мають піднятися й підрум'янитися.

Тимур Литовченко
#7

Кашкавал хот-дог

Трохи модернізована страва болгарської кухні...

Або простіше - смажений сир з м'ясним начинням. Для приготування потрібно взяти твердий сир магазинної нарізки, кожну скибочку сиру перегнути навпіл, між її половинками покласти по одній скибочці будь-якої ковбасної або м'ясної нарізки (шинки та ін.).

Приготувати кляр. Для цього головне - витримати пропорцію... Показати більше...

Тимур Литовченко
#8

Оладки бананово-шоколадні

Виявляється, як маслом кашу не зіпсуєш, так і трішечки какао, доданого в "тісто" для бананових оладків, тільки покращують смак цієї страви! Три дюжини чудових оладків у мене вийшло з 2-х бананів, 5-ти яєць і 2-х ч.л. какао-порошку. Смакотааа!!!

До речі, "тісто" виходить, як би це сказати, більш "м'яким", чи що?! Принаймні оладки з додаванням какао смажити зручніше, ніж без нього.

Готується страва просто. Спочатку виделкою треба розім'яти очищені банани до стану пюре, потім підсипати до бананового пюре какао й добре розмішати все це (якщо какао підсипати до яєць, порошок може взятися грудками, а з банановим пюре все добре перетирається). Після цього в глибокій тарілці чи в мисці збиваються яйця, до них додається бананово-шоколадне пюре, все разом розмішується - оце й є "тісто"!

Тимур Литовченко
#9

Сирно-медова бабка

В рецепті не використовується ні борошно, ані манна крупа - в цьому його перевага.

3 яйця збити з невеликою кількістю цукру (збивати просто до розчинення цукру - себто, без зайвого фанатизму, бо сюди йдуть не лише білки, а білки разом із жовтками). До збитих яєць додати пару столових ложок меду, 3 столові ложки вершкового масла (або дуже м'якого, або ж розтопленого) і трохи ванілі (на смак). Знов усе перемішати і трохи (без зайвого фанатизму) збити - просто щоб яйця, мед і масло перетворилися на рівномірну бовтанку.

Окремо взяти 400-500 г м'якого сиру (бажано домашнього), для початку протерти його через сито або добре розім'яти виделкою, додати 3 столові ложки сметани й ретельно перемішати. Потім вилити на м'який сир яєчно-медово-масляну бовтанку, додати жменю родзинок (та/або нарізаних сушених слив, абрикосів) й ретельно розмішати. Бажано - до відсутності грудок.

Далі, якщо слідувати за рецептом, цю суміш потрібно вилити в форму й залишити на 1 добу під гнітом в холодному місці для затвердіння - нібито має вийти справжня сирна паска... Але пішовши назустріч проханню дружини, я запікав бабку в духовці протягом 45 хвилин (в формі з жаростійкого скла під кришкою), далі залишив охолоджуватися разом з духовкою. Зарум'янилося все дуже красиво, як бачите )))

Салат "Зимова радість"

Інгредієнти:

• рис - 1 жменя
• філе куряче (варене або запечене) - ½-1 шт.
• яйце куряче - 3 шт.
• морква (корейська) - 50 г
• цибуля зелена - 3-4 пера
• сирки плавлені - 2 шт.
• майонез
• соус гострий - за бажанням

Приготування:
1. Рис добре промити, відварити в підсоленій воді до готовності.
2. Філе куряче відварити або запекти, дрібно нарізати або розірвати вручну.
3. Яйця зварити вкруту в підсоленій воді, остудити, очистити від шкаралупи, відокремити білки від жовтків. Яєчні білки натерти на крупній тертці, жовтки - на дрібній.
4. Зелену цибулю добре промити і нарізати дуже дрібно.
5. Корейську моркву приготувати за окремим рецептом.
6. Плавлені сирки натерти на крупній тертці.
7. Викласти салат шарами на великій тарілці, при необхідності змащуючи деякі шари майонезом (або при бажанні - гострим соусом) в такому порядку, починаючи знизу (!):
-> варений рис (при бажанні змастити гострим соусом)
-> зелена цибуля + майонез
-> варене (або запечене) куряче філе + майонез
-> яєчний жовток
-> корейська морква
-> плавлені сирки + майонез
-> яєчний білок

Салат з буряком і оселедцем


Відварити й натерти на крупній терці буряк. Нарізати на дрібні шматочки:
- філе оселедця;
- цибулю (зелену чи стару - то вже на смак);
- парочку квашених огірків;
- зелене яблуко.

Змішати всі інгредієнти, заправити майонезом (хоча оригінальний рецепт рекомендує сметану, мені з майонезом здається смачніше). Дати суміші настоятися в холодильнику протягом ночі.

Подавати рекомендується на салатному листі, зверху притрусивши накришеною зеленню й цибулею.

Рулет "Шуба"


Якщо захочете пооригінальничати перед гостями - приготуйте знаменитий салат "Шуба" у вигляді рулету! Для цього потрібно на прямокутній плівці викласти шарами (знизу вгору): тертий буряк, терту моркву, терту картоплю, натерті яйця, зварені вкруту, подрібнену цибулю і дрібні шматочки оселедця. Кожен шар потрібно солити і змащувати майонезом. Кожен шар за площею має бути трішечки (на пару пальців) вужчим від нижнього.
Коли всі шари викладені, потрібно вкрай обережно підняти два протилежні боки плівки, звести їх разом, потім внахлест і таким чином згорнути рулет. Лишається зав'язати "ковбаску" з обох боків і поставити рулет в холодильник на ніч, щоб він "дозрів"...

"Шуба" (класична)


Відварити буряк, почистити, натерти на крупній терці, трохи підсолити, перемішати, розкласти рівномірним шаром на дні конічної посудини (я використовував форму для запікання з термостійкого скла), трохи промазати зверху майонезом.
Зварити в круту в солоній воді яйця, почистити, натерти на крупній терці, розкласти рівномірним шаром над буряком, трохи промазати зверху майонезом.
Зварити моркву, почистити, натерти на крупній терці, трохи підсолити, перемішати, розкласти рівномірним шаром над натертим яйцем, трохи промазати зверху майонезом.
Зварити картоплю в мундирі (можна варити її разом з морквою), почистити, натерти на крупній терці, трохи підсолити, перемішати, розкласти рівномірним шаром над морквою, трохи промазати зверху майонезом.
Почистити й дрібно нарізати цибулю (можна використовувати "стару" білу, можна "молоду" зелену), розкласти над картоплею.
Взяти філе оселедця, дрібно нарізати при бажанні додати трохи оцту, перемішати, розкласти над цибулею.
Посудину, в якій відбувалося збирання "шуби" на декілька годин (наприклад, на ніч) помістити в холодильник для настоювання. По завершенні витримки накрити посудину великою тарілкою й акуратно перевернути догори дригом - готовий салат впаде на тарілку. До дна форми можуть пристати окремі фрагменти тепер найвищого шару - буряка, їх необхідно акуратно зібрати чайною ложечкою і приліпити на місце.

Курятина з броколі



Страва малокалорійна, проте виглядає розкішно! Спочатку треба відварити в підсоленій воді курятину й порізати її на дрібні шматочки. Потім подрібнити (я не натирав, а порізав тоненькими кружальцями) і спекти (хоч я й обсмажив на сковорідці) моркву, перемішати з м'ясом і викласти на блюдо. Розібрати на суцвіття броколі, відварити в солоній воді та розкласти на курятині. Зварити вкруту яйце, подрібнити й посипати страву зверху (за рецептом подрібнюється лише жовток - та куди я білок подіну?!). Додатково полити все невеликою кількістю (1-2 ст. ложки) олії, побризкати свіжовичавленим лимонним соком. Останнього я не зробив, натомість посипав страву ще 3-ма чайними ложечками сезаму.

І на додачу дружина вирізала з 2-х помідорів 4 "трояндочки" і прикрасила все це! Тому вийшло ще й доволі естетично )))

Бризолі з курятиною

Готуються дуже просто - а яка ж смакота!.. Для початку потрібно засмажити необхідну кількість "яєчних млинців" - себто, тоненьких омлетиків з 1 яйця, 1 чайної ложки молока і щіпки солі. Нас троє, тож я засмажив по черзі 3 "млинця з одного яйця" ))) Головне - щоб сковорідка була чиста й добре змащена олією: адже "яєчні млинці" мають бути цілими, без розривів і дірок. Щоб не мати проблем з перевертанням "млинців", я смажив їх під кришкою до повної коагуляції рідини.

Готові "яєчні млинці" потрібно розкласти на великі тарелі й зверху на кожному "млинці" викласти тонким шаром фарш з курятини або іншого м'яса. В оригінальному рецепті рекомендується змастити м'ясний фарш майонезом, але оскільки ми тільки-но відсиділи на дієті, я цього не робив. А замість самого лише чорного перцю притрусив фарш сумішшю спецій і 2 чайними ложками насіння сезаму.

Після такої підготовки "яєчні млинці" з фаршем потрібно акуратно згорнути рулетиками і покласти в змащені олією формочки чи викласти на дечку. Оскільки у мене рулетики вийшли довшими за металеві формочки, я розрізав кожен рулетик навпіл і розклав у кожну формочку по 3 половинки рулетика. Випікати в духовці приблизно 30 хвилин.

Бризолі з м'ясом і грибами

Готуються аналогічно до бризолів з "чистим" м'ясним фаршем. Оскільки ми гранично обмежили вживання хлібу, а тому не додаємо до м'ясного фаршу булку, котлетки і т.ін. виходять дещо жорсткими. Але сьогоднішні бризолі вийшли дуже м'якими і приємними на смак.

Отже, для початку потрібно на добре змащеній олією сковорідці засмажити необхідну кількість "яєчних млинців" - себто, тоненьких омлетиків з 1 яйця і 1 чайної ложки соєвого соусу. Солити не потрібно: соус і без того солонкуватий. Щоб не порпатися з перевертанням "яєчного млинця", я смажив його з одного боку, але під кришкою - доки збите яйце повністю не затверділо. Нас троє, тож я засмажив по черзі 3 "млинця з одного яйця" )))

Готові "яєчні млинці" потрібно розкласти на великі тарелі й зверху на кожному "млинці" викласти тонким шаром м'ясний фарш, при необхідності підсолити його й додати спецій. Далі потрібно почистити гриби (я використовував печериці), вимити їх, дрібонько порізати й викласти на шар м'ясного фаршуНасамкінець, "яєчні млинці" з фаршем і грибами потрібно акуратно згорнути рулетиками і покласти в змащені олією формочки з фольги чи викласти на дечку. Оскільки у мене рулетики вийшли довшими за металеві формочки, я розрізав кожен рулетик навпіл і розклав у кожну формочку по 3 половинки рулетика. Випікати в духовці приблизно 40 хвилин.

Крученики з грибами й зеленню

Куряче філе акуратно розрізати поперек тонкими шарами й додатково відбити.

Печериці й зелень (петрушка, селера та ін.) подрібнити, посолити і при бажанні трохи поперчити. Підготовлене начиння завернути в курятину рулетиками, для міцності сколоти зубочистками й обсмажити на сковорідці в олії.

P.S. Для приготування кручеників також можна використовувати й інше начиння - наприклад, кашу (рисову, гречану), зварені вкруту яйцята ін.

Курятина в бананово-медовому соусі

Куряче філе потрібно порізати на тонкі (близько 1 см) пласкі кавалочки - так вони краще засмажаться й будуть ніжнішими. Нарізати кружальцями 1-2 банани. (2 краще - буде більше соусу!) Розтопити на сковорідці 50 г вершкового масла, спочатку обсмажити бананові кружальця, потім додати до них кавалочки курячого філе й обсмажити їх з обох боків (для цього достатньо один раз їх перемішати, прослідкувавши, щоб усі кавалочки перевернулися необсмаженим боком донизу) - це все, як у канонічному рецепті. Далі я посолив м'ясо, посипав чорним перцем і куркумою (замість кориці, яку не терпить моя Олена). Долив 1/3 склянки води, накрив кришкою й залишив тушкуватися на маленькому вогні на 15 хвилин. По ходу тушкування (на початку) дрібно накришив і додав 6 зубчиків часнику (все одно м'ясо краще час від часу перемішувати, щоб воно рівномірно, різними частинами занурювалося в рідину). За відсутності лайма чи лимона - розчинив 1/2 (без гірки!) чайної ложечки лимонної кислоти у невеличкій кількості води й додав на сковорідку. (Це потрібно робити ближче до кінця, бо в лимонній кислоті м'ясо стає жорсткішим!) Останнє, що додав від себе перед останнім помішуванням - це 1 чайна ложечка меду... Тепер думаю, що для посилення м'ясного смаку не завадила би ще 1 чайна ложечка соєвого соусу... Але то вже на ваш розсуд.

Курятина з грибами в молоці

Для початку треба вимити, порізати тоненькими скибками й обсмажити гриби з олією в глибокій сковороді. Потім до них потрібно додати дрібно накришені моркву, селеру, зелень і цибулю (можна зелену). А ще насіння сезаму, сіль і перець. Смажити потрібно, доки овочі не пом'якшають. Далі до смажених грибів з овочами птрібно додати поізпну на дрібні шматочки курятину, при необхідності додатково посоливши й поперчивши її. Для посилення м'ясного смаку можна додати в сковорідку ще чайну ложку соєвого соусу. Коли ж курятина засмажиться, потрібно зменшити вогонь, взяти десь 100 мл молока, розбовтати в ньому 1 столову ложку сметани й вилити в сковорідку. Лишається томити страву на невеличкому вогні, доки рідина не випарується майже повністю, а її рештки не загустіють.

Курятина запечена з прянощами

Кавалки філе вимити. Якщо хочете, щоб курятина запікалася швидше, кожен кавалок потрібно розрізати вздовж навпіл. Далі потрібно підготувати пряну олію: в глибокій тарілочці змішати із 1 столовою ложкою олії по половині чайної ложки чорного перцю, куркуми, сушених часнику та петрушки, дрібку солі та дрібку червоного перцю (або чилі). В пряній олії потрібно "викупати" всі кавалочкі філе й викласти їх у форму для запікання. Останній штрих - цибуля (можна використовувати зелену): дрібно накришивши, нею потрібно присипати всі кавалки курятини. Запікати в духовці: якщо кавалки філе цілі - 30 хвилин, якщо порізані навпіл - 15-20 хвилин.

Курятина в гірчичному соусі



Цибулю, селеру й зелень дрібно покришити, обсмажити в олії на сковорідці. Куряче філе порізати на дрібні шматочки, додати на сковорідку, посолити, поперчити, продавити через прес декілька зубчиків часнику, все разом перемішати.

Приготувати в чашці або невеличкій мисочці соус: добре перемішати майонез, трохи олії і гірчичний порошок (або готову магазину гірчицю), а також трохи соєвого соусу. Вилити суміш на сковорідку і тушкувати в ній курятину до готовності - приблизно 20-25 хвилин.

Курятина, тушкована в кефірі



Для початку потрібно приготувати маринад: продавити через прес декілька зубчиків часнику, нарізати трохи кореню імбирю, додати спецій (чорний перець, хмелі-сунелі та ін.), підсолити. Потім все це залити кефіром, додати трохи соєвого соусу й добряче перемішати. А ще я, зважаючи на підходящий сезон, додав до маринаду дрібно нарізаний болгарський перець.

Потім потрібно скласти в судину для запікання (у мене це круглий судок із жаростійкого скла) курятину (в даному разі - курячі стегенця), залити маринадом і витримати хвилин 30. При цьому необхідно 2-3 рази перевернути й перемішати всі шматки м'яса, щоб вони рівномірно "скупалися" в маринаді. Насамкінець, курятина тушкується в духовці протягом 40 хвилин.

Курячі ніжки в сметані під сиром



Курячі ніжки вимити, посолити, посипати спеціями і подрібненим часником (найкраше продавити його через прес). Покласти курячі ніжки в форму для запікання або ж на дечку, змащену олією. Дрібно накришити зелень (петрушку, кріп, базилік тощо) і зелену цибулю, посипати курячі ніжки. Полити їх сметаною (можна додати трішечки майонезу та/або соєвого соусу). Натерти трохи твердого сиру й посипати все зверху. Запікати в духовці протягом 35-40 хвилин.

Тимур Литовченко
#24

Тарталетки з грибами та куркою

Для нас 8 березня - в будь-якому разі, свято сімейне (річниця першого побачення). Тому сьогодні я вирішив потішити дівчат саморобними тарталетками з грибами та курятиною.

Складові:
- тісто:

• маргарин (масло вершкове) - 100 г
• яйце - 1 шт.
• борошно - 6-7 ст. ложок (з гіркою!!!)
- начинка:
• куряча грудка - 100 г
• цибулина невелика - 1 шт. (або цибуля зелена - 3-4 пера)
• печериці - 100-150 г
• майонез - 1-2 ст. ложки
• сирок плавлений - 1 шт. (або сир твердий - 50 г)
• сіль, прянощі - за смаком

Приготування:

1. Приготувати тісто: розтопити маргарин або масло, розбити туди яйце, все разом збити виделкою, потім додати борошно і добре вимісити тісто.
Увага: при необхідності додати борошно, щоб тісто не прилипало до рук!!!
2. Цибулю, гриби і куряче філе почистити, потім дрібно нарізати і попередньо (протягом 5 хв.) обсмажити на сковороді з прянощами і мінімальною кількістю рослинної олії.
Увага: можна використовувати куряче філе, попередньо відварене, обсмажене або спечене в духовці - тоді воно не обсмажується, а дрібно нарізається й використовується в суміші з грибами і цибулею на наступному етапі!!!
3. Тісто розділити на рівні порції за кількістю формочок для мафінів, кожну порцію розкатати в тонкий круглий млинець і покласти в формочку для мафіна.
4. Обжарку зняти зі сковорідки, посолити, додати майонез, розмішати виделкою і розкласти в формочки для мафінів зверху тесту. Згори покласти по шматочку сиру.
5. Випікати в духовці при температурі 180-200°С протягом 25-30 хв.

P.S. На жаль, мама купила нам не плавлений сирок, а "сирний продукт", який протягом півгодини приготування не розплавився. Але це був єдиний недолік страви. тим паче, подав я її гарячою - а це смакота!..

Тимур Литовченко
#25

Тарталетки з грибами та куркою

Для нас 8 березня - в будь-якому разі, свято сімейне (річниця першого побачення). Тому сьогодні я вирішив потішити дівчат саморобними тарталетками з грибами та курятиною.

Складові:
- тісто:

• маргарин (масло вершкове) - 100 г
• яйце - 1 шт.
• борошно - 6-7 ст. ложок (з гіркою!!!)
- начинка:
• куряча грудка - 100 г
• цибулина невелика - 1 шт. (або цибуля зелена - 3-4 пера)
• печериці - 100-150 г
• майонез - 1-2 ст. ложки
• сирок плавлений - 1 шт. (або сир твердий - 50 г)
• сіль, прянощі - за смаком

Приготування:

1. Приготувати тісто: розтопити маргарин або масло, розбити туди яйце, все разом збити виделкою, потім додати борошно і добре вимісити тісто.
Увага: при необхідності додати борошно, щоб тісто не прилипало до рук!!!
2. Цибулю, гриби і куряче філе почистити, потім дрібно нарізати і попередньо (протягом 5 хв.) обсмажити на сковороді з прянощами і мінімальною кількістю рослинної олії.
Увага: можна використовувати куряче філе, попередньо відварене, обсмажене або спечене в духовці - тоді воно не обсмажується, а дрібно нарізається й використовується в суміші з грибами і цибулею на наступному етапі!!!
3. Тісто розділити на рівні порції за кількістю формочок для мафінів, кожну порцію розкатати в тонкий круглий млинець і покласти в формочку для мафіна.
4. Обжарку зняти зі сковорідки, посолити, додати майонез, розмішати виделкою і розкласти в формочки для мафінів зверху тесту. Згори покласти по шматочку сиру.
5. Випікати в духовці при температурі 180-200°С протягом 25-30 хв.

P.S. На жаль, мама купила нам не плавлений сирок, а "сирний продукт", який протягом півгодини приготування не розплавився. Але це був єдиний недолік страви. Тим паче, подав я тарталетки гарячими - а це смакота!..

Тимур Литовченко
#26

Тарталетки з грибами та куркою

Для нас 8 березня - в будь-якому разі, свято сімейне (річниця першого побачення). Тому сьогодні я вирішив потішити дівчат саморобними тарталетками з грибами та курятиною.

Складові:
- тісто:

• маргарин (масло вершкове) - 100 г
• яйце - 1 шт.
• борошно - 6-7 ст. ложок (з гіркою!!!)
- начинка:
• куряча грудка - 100 г
• цибулина невелика - 1 шт. (або цибуля зелена - 3-4 пера)
• печериці - 100-150 г
• майонез - 1-2 ст. ложки
• сирок плавлений - 1 шт. (або сир твердий - 50 г)
• сіль, прянощі - за смаком

Приготування:

1. Приготувати тісто: розтопити маргарин або масло, розбити туди яйце, все разом збити виделкою, потім додати борошно і добре вимісити тісто.
Увага: при необхідності додати борошно, щоб тісто не прилипало до рук!!!
2. Цибулю, гриби і куряче філе почистити, потім дрібно нарізати і попередньо (протягом 5 хв.) обсмажити на сковороді з прянощами і мінімальною кількістю рослинної олії.
Увага: можна використовувати куряче філе, попередньо відварене, обсмажене або спечене в духовці - тоді воно не обсмажується, а дрібно нарізається й використовується в суміші з грибами і цибулею на наступному етапі!!!
3. Тісто розділити на рівні порції за кількістю формочок для мафінів, кожну порцію розкатати в тонкий круглий млинець і покласти в формочку для мафіна.
4. Обжарку зняти зі сковорідки, посолити, додати майонез, розмішати виделкою і розкласти в формочки для мафінів зверху тесту. Згори покласти по шматочку сиру.
5. Випікати в духовці при температурі 180-200°С протягом 25-30 хв.

P.S. На жаль, мама купила нам не плавлений сирок, а "сирний продукт", який протягом півгодини приготування не розплавився. Але це був єдиний недолік страви. Тим паче, подав я тарталетки гарячими - а це смакота!..

Тимур Литовченко
#27

Кошики пісочні з безе

Сьогодні до нас у гості заходила колишня однокурсниця, тому я вирішив спекти до кави простенькі, але смачненькі пісочні тістечка. Рецептів не публікував вже давненько - отож ловіть!

Інгредієнти:
• маргарин (або масло вершкове) — 100 г

• яйця — 2 шт.
• борошно — 9 ст. ложок (з гіркою!!!)
• цукор — 1-2 ч. ложки
• ванілін — 1 пакетик
• шоколад чорний — 6-12 «віконечок» (½-1 плитка)
• горіхи волоські (ядра) або ін. — ½ жмені

Приготування

1. Акуратно (!!!) розбити 1 яйце, обережно (щоб не пошкодити!!!) відділити жовток від білка.
2. Півпачки маргарину (або вершкового масла) розтопити, додати борошно, ванілін, 1 яйце та 1 яєчний жовток, замісити тісто.
Увага:
- при необхідності додати трохи борошна, щоб тісто не прилипало до рук;
- через надлишок жовтків тісто виходить не дуже міцним, але для подільшого процесу це не має вирішального значення;
- якщои можливо (!) - дати тісту відлежатися в холодильнику 30 хвилин, але це не обов'язково.
2. Скатати тісто в кульку, розділити її на 4 частини. Потім кожну частину тіста розкатати на "ковбаску", кожну з них поділити на 3 частини. Отримані таким чином 12-ти порцій тіста розкатати спочатку в маленькі кульки, потім на круглі "млинці", кожен з яких помістити в формочку для мафіна і сформувати з нього заготовку "кошика".
3. Акуратно розколоти ножем шоколад, рівномірно розкласти його в заготовки "кошиків".
4. Ножем подрібнити ядра волоських горіхів і також розкласти в заготовки "кошиків".
5. Збити заздалегідь відділений яєчний білок з цукром до "білих піків", рівномірно викласти збитий білок в заготовки "кошиків" на шоколад з горіхами.
6. Випікати в духовці при температурі 180-200°С протягом 20-25 хвилин до готовності.
Увага: час випікання залежить від особливостей конкретної духовки - тож дивіться, щоб тістечка спеклися, але не підгоріли!

Смачного!!!

Тимур Литовченко
#28

Тарталетки зі шпротами під часничкою

Для тіста на тарталетки знадобиться:

- масла (чи маргарину) - 100 г (1/2 пачки);
- 1 яйце;
- 7-9 ст. ложок борошна (можна додати ще, щоб тісто не липло до рук);
- трохи солі (за смаком).
Масло (маргарин) розтопити, додати яйце, борошно і сіль, розмішати, розділити на 12 порцій, розкотати кружальцями, розкласти в формочки для мафінів, випікати в духовці при температурі 180-200°C протягом 20-25 хвилин.

Для часнички знадобляться:

- яйця - 2 шт.;
- сирки плавлені - 2 шт.;
- часник - 4-6 зубчиків;
- майонез - за смаком;
- зелень - за смаком.
Яйця зварити вкруту, остудити й натерти на крупній терці. Плавлені сирки також натерти на терці. Зелень вимити й дрібно накришити. Часник почистити і продавити через прес. Змішати терті яйця й сирки з накришеною зеленню та часником, заправити майонезом, добре перемішати.

Зібрати тарталетки: на дно кожної покласти по 1/2-1 рибці (в залежності від розміру шпротів), переломленій навпіл, зверху викласти по 1 ст. ложці часнички, сформувати з неї акуратні горбочки.

Тимур Литовченко
#29
Кабачкові "човники" з м'ясом
 
Всі готують баклажанові "човники", натомість я вирішив приготувати "човники" кабачкові. Так би мовити, за сезоном...
 
Отже, для початку потрібно помити й розрізати навпіл кабачки, після чого з половинок ложкою обережно виймається серединка. Вийняту масу потрібно нарізати якомога дрібніше, до неї додати дрібно накришені зелень, зелену цибулю і часник, трохи готового м'ясного фаршу, 1 дес. ложку майонезу, при бажанні - також спеції, посолити і добре перемішати.
 
Отриману суміш потрібно розкласти в кабачкові "човники", а зверху присипати натертим твердим сиром. В такому вигляді "човники" випікаються в духовці протягом півгодини - власне, як і баклажанові...
#30

У меня вопрос: а что надо такое добавить в тесто, чтоб тарталетки не прилипали к формочке?

#31

Илона, как минимум - надо за самими формочками следить, поддерживать их чистоту и смазывать маслом перед готовкой. Почитайте книгу японского автора Мариэ Кондо https://grenka.ua/books/author/mari-kondo о ведении домашнего хозяйства и о том, как посуду и кухонную утварь содержать в чистоте и порядке.

От чесне слово: нічого такого особливого я не додаю! В тісто на тарталетки й без того йде вершкове масло (або маргарин), отож вони не прилипають до форми. Інша річ, що силіконові формочки я одразу ж після приготування начисто мию м'якою губкою для посуду. Й формочки гладенькі, не подряпані, хоча їм вже роки півтора десь.

З іншого боку, доводилося читати, що перш ніж викладати тісто в формочки, їх треба змащувати невеликою кількістю вершкової олії. Але можу повторити: в тому тісті, з якого я роблю тарталетки, і без того є вершкове масло (або маргарин), отож воно у мене не прилипає до формочок навіть без змащування.